Ingrijirea corecta a dintilor
INGRIJIREA CORECTA A DINTILOR
PERIAJUL DENTAR
In mod ideal, periajul dentar trebuie efectuat de doua ori pe zi, dimineata si seara. Trebuie periate toate suprafetele tuturor dintilor. Periajul trebuie sa dureze 3-5 minute, in niciun caz mai putin de 2 minute. Este bine sa nu se inceapa periajul de fiecare data cu acelasi dinte, riscam sa traumatizam gingia si smaltul dintilor in zona respectiva. In timpul periajului dentar, arcadele dentare nu sunt in contact. Periutele trebuie sa aiba perii din plastic, cu varful rotunjit, de duritate medie sau chiar moi. Este recomandat ca periuta de dinti sa fie schimbata la 3-4 luni. Perii tociti nu mai pot sa curete eficient, dar pot produce traumatisme gingiei si smaltului. Este foarte important ca dupa periajul dentar, in special dupa cel de seara, sa nu se mai consume alimente sau bauturi(cu exceptia apei plate). Este suficienta o canitate de pasta de dinti de marimea unui bob de mazare. Pasta de dinti trebuie sa contina fluor.
Exista mai multe tehnici de periaj, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei. Voi descrie in continuare o tehnica foarte eficienta si destul de usoara. Pe fetele vestibulare (dinspre obraz sau buze ) si pe fetele orale(dinspre interiorul cavitatii bucale) ale dintilor, periuta trebuie asezata astfel incat perii sa formeze un unghi de 45 de grade cu fata respectiva a dintelui. Din aceasta pozitie periem usor, fara a apasa , dinspre gingie spre marginea incizala a dintelui. Daca periem in sens invers, riscam ca in loc sa scoatem resturile alimentare din gingie, sa le impingem mai mult. Periuta se foloseste vertical pentru curatarea suprafetelor orale ale incisivilor, dar miscarea ramane aceeasi. Suprafetele ocluzale ale premolarilor si molarilor pot fi periate orizontal. Este singura situatie in care miscarea orizontala este permisa.
Nu trebuie sa evitam gingia. Daca nu sunt aplicate presiuni excesive si perii periutei nu sunt prea tari sau prea uzati, o gingie sanatoasa nu ar trebui sa sangereze. Daca gingiile sangereaza de mai multe ori la periaj, comunicati acest lucru medicului dumneavoastra. De asemenea, este bine sa periem si limba.
Zonele carora este bine sa le acordati o atentie sporita sunt fetele vestibulare ale molarilor superiori si fetele linguale ale incisivilor inferiori. Aici exista tendinta crescuta de acumulare a tartrului.
ATA DENTARA
Perii periutei de dinti nu pot patrunde in spatiile inguste interdentare. Pentru aceste zone exista ata dentara. Pentru o folosire usoara, rupeti o bucata de ata de aproximativ 25 cm. Infasurati pe degetele fiecarei maini cele doua capete ale atei, astfel incat sa o puteti tine foarte bine. O priza cat mai buna va garanteaza ca nu veti rani gingia.Intre degete este suficent sa aveti aproximativ 2 cm de ata. Cu o presiune usoara, introduceti ata intre doi dinti. Apoi trageti ata inspre marginea incizala, de aceasta data avand grija ca ata sa se afle permanent in contact cu suprafata dintelui. Repetati pentru toti dintii, infasurand pe o mana si desfasurand de pe cealalta, astfel incat sa folositi o portiune curata a atei dentare.
APA DE GURA
Uneori, simpla scuipare a pastei de dinti nu este suficienta pentru a indeparta resturile de mancare din gura. Daca am clati cu apa simpla, practic am clati si toate substantele antimicrobiene. Prin urmare este mai bine sa clatim cu apa de gura, care contine si ea, la randul ei, substante antimicrobiene.
De asemenea, este indicat sa clatim gura cu apa de gura dupa mesele din timpul zilei. Periajul agresiv, de 4-5 ori pe zi(daca ar fi sa periem dupa fiecare masa sau gustare), poate dauna dintilor si gingiei, dar resturile alimentare trebuie indepartate cumva. In acest caz se poate clati gura energic cu apa de gura. Ideal este ca apa de gura sa fie folosita intr-un dus bucal.